Banken

Door 'Sjef Kok'

 

Ik was laatst bij een horecaborrel. Al snel ging het gesprek over bankiers en de zelfverrijking. Tja, daar gaat het tegenwoordig al snel over. De bonussen voor de directie mogen dan wel ingeperkt zijn, maar de medewerkers ontvangen nog steeds riante salarissen en bij normaal presteren een bonus. Volgens mij en velen met mij zijn bonussen uitsluitend bedoeld voor excellente prestaties en dienen ze alleen uitgekeerd te (kunnen) worden als de winstgevendheid het toelaat. Als het bedrijf verliest draait dan ook geen bonus (logisch want waar moet je de bonus dan van betalen..?!). In de bancaire wereld werkt dat blijkbaar anders. Daar kunnen ze tenslotte onbeperkt aan geld komen. Als het er niet is dan wordt het geprint. Ik heb zelf ook eens gegoogled op geldprintmachine, maar zelfs google weet niet waar deze te bestellen zijn. Maar goed...terug naar het gesprek. Mijn collega horeca-ondernemers gaven aan dat hun huisbankier afscheid wil nemen van hen. In ieder geval was dat gecommuniceerd via een centraal gegenereerde brief. Dat bedrijven een deel vreemd vermogen hebben is bedrijfseconomisch helemaal niet vreemd. De bankiers van mijn collegae ondernemers zagen dat echter anders. De banken moeten meer kapitaalbuffers aanhouden en geld lenen (ook voor banken) wordt duurder. Om het tarief van geld laag te kunnen houden moeten ze een portefeuille hebben met zo min mogelijk risico. En wat doe je dan....klanten verwijderen uit je bestand. Dat begint bij het aangeven dat het langlopende krediet wordt beindigd. Ja, niet direct (zorgplicht) maar wel over een jaar of twee. En in de tussentijds beperken ze je rekeningcourant faciliteit, een onderdeel van kort vreemd vermogen dat je juist vaak nodig hebt. 1 van de ondernemers gaf aan dat haar huisbankier besloten had om dit in de maand mei te doen. De maand mei is bij uitstek een maand dat horeca-ondernemers verlegen zitten om werkkapitaal om het vakantiegeld te kunnen uitbetalen. Als je als ondernemer dan vraagt waarom het krediet wordt ingeperkt, dan krijg je de mededeling dat 'men' het risicoprofiel heeft bijgesteld. Sommige bankiers vragen zich af waarom hun imago zo beroerd is. Tja, als je van de een op de andere dag je deur kan sluiten omdat je liquiditeiten tekort komt en ondertussen wel weer hoort dat CAO ten gunste van bankmedewerkers tot stand is gekomen dan moet je niet vreemd staan te kijken dat dit imago ontstaat. De echte bankiers zijn nog een slag erger. Die worden gebrainwashed door de bankierscultuur. Die bankiers zeggen dat ze de wereld in handen hebben. Niet een minister president maar een bankier trekt aan de touwtjes. En dat is helaas ook deels waar. Als de bank besluit om te stoppen met financieren dan kan je hoog of laag springen maar dan houdt het al snel op. Ik heb na de borrel zelf even mijn relatiemanager gebeld. Die was uiteraard niet bereikbaar, maar ik ontving wel een mail met de mededeling dat ik een 0900 nummer kon bellen voor vragen. Was getekend '.........' Vice President. Vice President???In eerste instantie voelde ik mij nog gevleid. Maar enkele seconden later werd mijn beeld bevestigd. Een relatiemanager/ accountmanager die inmiddels een functiebenaming Vice President heeft gekregen. Zijn baas had inmiddels de functie van Executive Vice President. Ondanks alle kritieken op de bancaire sector, blijven ze gewoon doen wat ze voorheen ook deden. Zelfverrijking. De goede bankiers verlaten de bank. Die willen zichzelf elke morgen recht in de spiegel kunnen aankijken. De 'mannetjes' blijven zitten en moeten blijven zitten. Het ontslaan kost de bank enorm veel geld vanwege de prachtige regelingen. Een slecht functionerende medewerker denkt wel drie keer na voor hij/zij zelf vertrekt. De arbeidsvoorwaarden krijgen je nergens anders meer. Niet de primaire maar ook zeker niet de secundaire. Zo heeft de gemiddelde bankmedewerker een enorme korting op zijn hypotheek waardoor de hypothecaire lening boven de norm ligt. Als de medewerker opstapt dan vervalt (?) deze voorwaarde. Geen medewerker die daar aan denkt. En zo houdt het huidige systeem gewoon in stand en kan een hardwerkende horeca-ondernemer zijn deur sluiten. Ik heb voorgesteld om zelf maar een bank op te richten. Moeilijk kan dat niet zijn.....lucratief wel......

 

 

Â